Μαστογραφία

Η Μαστογραφία παραμένει, παρά την μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο της ακτινολογίας, η μέθοδος εκλογής στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η ικανότητά της αυτή οφείλεται στην ανίχνευση μικρο-αποτιτανώσεων στο μαστό, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις υποδηλώνουν αρχόμενο στάδιο καρκίνου, κλινικά μη ανιχνεύσιμο ακόμη.

Η Μαστογραφία πρέπει κανονικά να γίνεται στο πρώτο 10ήμερο του κύκλου, όταν οι μαζικοί αδένες δεν βομβαρδίζονται από τα οιστρογόνα. Στις μέρες μας η Μαστογραφία πρέπει να γίνει μετά την ηλικία των 40 ετών, κάθε έτος, έως και την ηλικία των 70 . Ο έλεγχος δύναται να είναι και πιο αραιός (ανά 2 έτη). Υπάρχουν, βέβαια περιορισμοί στην Μαστογραφία, όπως και σε κάθε άλλη ακτινολογική μέθοδο και ο κυριότερος περιορισμός είναι οι πυκνοί μαστοί (συνηθέστερα σε νέα γυναίκα) οι οποίοι μπορεί να υποκρύπτουν υπάρχουσα παθολογία. Επίσης, ψευδή αποτελέσματα δύναται να έχουμε σε περίπτωση ουλών από χειρουργείο, σε πολυεστιακές νεοπλασίες του μαστού και σε φλεγμονές του μαστού. Γενικά, θα πρέπει κάθε γυναίκα – ιδίως νεαρής ηλικίας – να έχει στο μυαλό της ότι συχνά μία μαστογραφία δεν είναι αρκετή.

Ο μαστός απαιτεί την εξής διαγνωστική προσπέλαση:

  • Ψηλάφηση από ειδικό
  • Αυτοψηλάφηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1 φορά το μήνα)
  • Μαστογραφία ανά έτος
  • Συμπληρωματική εξέταση με U/S σε πυκνούς αδένες
  • Μαγνητική Μαστογραφία σε ειδικές περιπτώσεις

 

Η Μαστογραφία είναι μία εξέταση η οποία, πλέον, επιβαρύνει την εξεταζόμενη με πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας και αυτό οφείλεται στην τεχνολογική πρόοδο.

Στο Διαγνωστικό μας Κέντρο λειτουργεί σύγχρονος Ψηφιακός Μαστογράφος DRTECH AIDIA

Μετάβαση στο περιεχόμενο