Μαγνητική Τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία είναι η ιατρική απεικονιστική μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί ένα δυνατό μαγνητικό πεδίο για να προκαλέσει μαγνητισμό(δηλαδή ισορροπία εντός μαγνητικού πεδίου) μερικών ατόμων – υδρογόνου – στο ανθρώπινο σώμα και ραδιοκύματα για να μεταβάλει την φορά αυτού του μαγνητισμού.

Η μαγνητική τομογραφία επιτυγχάνει πολύ καλή διάκριση μεταξύ των ιστών του σώματος και είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην εξέταση του εγκεφάλου, των μυών, της καρδιάς, των αρθρώσεων και της ΣΣ. Επιπροσθέτως, δεν λειτουργεί με ακτινοβολία (ακτίνες Χ) και έτσι δεν υπάρχουν διαπιστωμένες παρενέργειες στον εξεταζόμενο.

Στην μαγνητική τομογραφία δεν είναι δυνατό να εξετασθούν (απόλυτες αντενδείξεις):

  • Ασθενείς με βηματοδότη ή μεταλλική βαλβίδα
  • Ασθενείς με ολική αρθροπλαστική ισχίου (εκτός αν τα οζίδια είναι από τιτάνιο)
  • Ασθενείς με μεταλλικά ξένα σώματα πλησίον ευγενών οργάνων (π.χ. σκάγια πλησίον οφθαλμού)
  • Έγκυες στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως
  • Ασθενείς με κλειστοφοβία (είναι πιθανόν να χρειαστεί η βοήθεια αναισθησιολόγου).

Την βοήθεια αναισθησιολόγου πιθανόν να χρειαστούν άτομα μικρής ηλικίας ή άτομα τα οποία δεν συνεργάζονται, καθ’ όσον η εξέταση απαιτεί ακινησία και συνεργασία.

Στο διαγνωστικό μας κέντρο λειτουργεί μαγνητικός τομογράφος Siemens MAGNETOM Avanto Tim 1.5 Tesla και πραγματοποιούνται όλες οι μαγνητικές τομογραφίες και ειδικές εξετάσεις όπως η MRCP, η μαγνητική αγγειογραφία και η μαγνητική μαστογραφία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο